28 березня, 2005 р.

Проект ЄС «Фінансування та управління у сфері охорони здоров ' я в Україні» розпочав роботу постійних дискусійних клубів у Харківській та Житомирській областях.

 

За результатами соціологічного дослідження, проведеного проектом «Фінансування та управління у сфері охорони здоров ' я в Україні» у серпні 2004 року в пілотних регіонах, виявилось, що представники влади, медична громадськіть, загальне населення Золочівського і Попільнянського районів потребують більш детальної та повної інформації як щодо реформування сфери охорони здоров'я взагалі, так і щодо завдань та напрямків впровадженя проекту зокрема. З цією метою проект планує провести ряд інформаційних заходів, які допоможуть підвищити обізнаність населення обидвох районів щодо майбутніх змін у сфері охорони здоров'я. Організовано серію дискусійних клубів, які регулярно ( раз/2 місяці) проходитимуть у районних центрах Золочів, Харківської області та Попільня Житомирської області. На їх засідання будуть виноситися найбільш важливі питання організації медичної допомоги в районі, проблеми, які виникають в ході їх запровадження, а також основні питання, які обговорювалися під час семінарів-тренінгів, проведених проектом. Теми визначаються за потребою пілотів і за проведеними навчальними курсами, наприклад, оцінка послуг, контрактування, нові ІТ технології тощо.

Засідання першого дискусійного клубу на тему « Контроль за витратами та підвищення ефективності розподілу ресурсів - інструменти поліпшення стану системи охорони здоров'я в Україні » відбулося 25 лютого 200 5 р. в смт. Попільня Житомирської області та 23 березня 2005 р. у смт. Золочів Харківської області.

Участь у засіданнях взяли керівники державних і медичних установ районів і найбільших сіл, місцеві та обласні журналісти. До обговорення було залучено фахівців, які уже пройшли навчання на семінарах-тренінгах, економістів, завідуючих сільськими лікарськими амбулаторіями району. Наприкінці заходу було проведено контрольне опитування. Анкета складалася з 5 питань, які допомогли з'ясувати рівень розуміння учасників клубу щодо необхідних радикальних змін в системі охорони здоров'я, прихильності до діючої системи чи медичного страхування, джерел інформації, а також щодо зростання їхньої обізнаності в процесі дискусійного обговорення і тем для наступних засідань. .

Крім того проект у партнерстві з Міжнародною НУО „Жіноча громада” започаткував випуск спеціального видання - газети «Сімейний лікар +». Видання розраховане на керівників закладів охорони здоров'я, органів державної влади та місцевого самоврядувня, практикуючих лікарів.

Протягом 2005 року планується випустити 6 номерів газети, які інформуватимуть про діяльність проекту, вміщуватимуть цікаву професійну інформацію для лікарів, а також розповідатимуть про різні аспекти реформування у сфері охорони здоров'я, в тому числі про міжнародний досвід. Спеціальний розділ присвячується загальному населенню.

Газета безкоштовно розповсюджується у пілотних регіонах через управління й відділи охорони здоров'я усіх областей України, під час конференцій, семінарів, презентацій і т.д.