За результатами навчального туру до Румунії було досягнуто домовленність про подальший обмін досвідом між Україною i Румунією та продовження діалогу між двома країнами щодо реформування медичної галузі.

З цією метою на веб сторінці проекту буде створено новий розділ Україна -Румунія: Дискусійний клуб.

У цьому розділі можна буде знайти інформацію щодо ключовихх аспектів запровадження медичного страхування у Румунії, статті румунських та українських експертів, тощо.

Учасників навчального туру до Румунії, який відбуся 26 червня - 3 липня 2005 року запрошується поділитись враженнями від поїздки, розповісти як використовується здобуті знання в їхній роботі та задати румунським колегам питання, які, можливо, з'явились у них після повернення на Україну.



Процес реформування сфери охорони здоров'я потребує залучення високваліфікованих спеціалістів. Тому надзвичайно важливим аспектом роботи проекту ЄС «Фінансування та управління у сфері охорони здоров'я» в Україні є підготовка інструкторів-викладачів в рамках навчального компоненту Проекту.

16 червня 2005 р. завершився курс тематичного вдосконалення з питань управління та фінансування в сфері охорони здоров'я, що проводився в рамках Проекту в партнерстві з Київською медичною академією післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика, МОЗ України за програмою, затвердженою Вченою Радою КМАПО ім. П.Л. Шупика.

Процес навчання був розрахований на викладацький склад вищих медичних освітніх закладів різниї рівнів акредитації - осіб, які складають так званий авангард медичного сектору та надалі виступатимуть інструкторами в рамках проекту, а після його завершення, навчатимуть студентів та аспірантів. Крім того лухачами курсу були спеціалісти Міністерства охорони здоров'я, представники проекту.

Курс навчання складався з 8 дводенних модулів на теми:

  • Розвиток сектору охорони здоров'я
  • Планування та менеджмент
  • Вступ до економіки охорони здоров'я
  • Управління людськими ресурсами, управління якістю, управління закупівлями та фармацевтичний менеджмент
  • Страхування та фінансування в секторі медичного обслуговування
  • ІТ-системи для покупця та постачальника медичних послуг
  • Управління змінами
  • Лікарні та поліклініки у XXI сторіччі

Основні завдання курсу були такі:

  • Забезпечення системного професійного навчання з обраних питань, пов'язаних із сучасним управлінням та фінансуванням у медичному секторі, з оглядом на практику міжнародного та національного досвіду,
  • Висвітлення негативних аспектів досвіду реформування систем охорони здоров'я інших країн,
  • Організація обміну досвідом та новітніми ідеями, через співпрацю з іноземними та місцевими спеціалістами, залученими до процесу навчання,
  • Відпрацювання навчальних робочих методів, серед яких: дослідження окремих випадків; семінари; навчання, орієнтоване на вирішення окремої задачі; самостійна та колективна робота; «мозковий штурм» та стажування. З метою дослідження «ринку подальшої освіти», налагодити співпрацю з обраними освітніми центрами та розробити проект концепції подальшої освіти, зокрема, програми заочної освіти.

У ході роботи курсу слухачі заслухали лекції міжнародних та місцевих експертів з Польщі, Швеції, Фінляндії, Німеччини, Греції, Румунії та України.

Навчальний курс завершився тестуванням, після якого слухачі, що вірно відповіли на питання тесту отримали сертифікати: КМАПО ім. П.Л. Шупика та (чи) Проекту ЄС «Фінансування та управління в сфері охорони здоров'я в Україні».


14-15 червня у Києві пройшов 8-й навчальний модуль курсів підготовки інструкторів-викладачів на тему «Лікарні та поліклініки у XXI сторіччі»

У ході роботи модуля було заслухано та обговорено наступні презентації:

  • Реформи та зміни в європейських системах охорони здоров'я та політиці (Ееро Ліннакко)
  • Автономізація закладів охорони здоров'я: правові аспекти та досвід пілотних регіонів (Володимир Рудий)
  • Покращення ефективності діяльності українських закладів охорони здоров'я (Іван Солоненко)
  • Контроль якості послуг в українських закладах ОЗ (О.П. Мінцер)
  • Новий підхід до фінансування автономних постачальників послуг ОЗ (В.Н. Лехан)
  • Контракт між комунальним підприємством та місцевим відділом охорони здоров'я (на основі досвіду пілотних регіонів) (Шмітько Г.А. та Костюк В.В.)
  • Перехід до автономних закладів охорони здоров'я: фінансові та адміністративні аспекти (на основі досвіду пілотних регіонів) (О.В. Гавва та Станіславчук В.А.)
  • Польська програма з реструктуризації системи охорони здоров'я (Кристина Чарнецька)

У робочих групах відпрацьовувались питання створення робочого плану переходу закладів ОЗ до статусу незалежних постачальників послуг та винайдення нових шляхів фінансування ОЗ (на досвіді пілотних регіонів)


30 травня 2005 року відбулось 5-те засідання Наглядового Комітету Проекту.

В роботі Комітету взяли участь Ханенко Святослав Михайлович, перший заступник Міністра охорони здоров'я України - Голова Наглядового Комітету проекту, Др. Антоніс Малагардіс, керівник проекту, Полюк Cергій Павлович, координатор проектів охорони здоров'я та соціальної сфери Європейського Союзу, Мудрук Віталія Семенівна, експерт Програми Моніторингу Тасіс та Балкани, Рудий Володимир Мирославович, український Директор Проекту Карамушка Лариса Іллівна, директор департаменту економіки, фінансів та майнових відносин МОЗ, Підгорна Людмила Михайлівна, заступник начальника відділу Департаменту економіки, фінансів та майнових відносин МОЗ, Вітренко Юрій Миколайович, начальник управління з питань гуманітарного розвитку Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України Третецький Василь пилипович, завступник голови Харківської обласної державної адміністрації, Гавва Олексій Володимирович, головний лікар Золочівської центральної районної лікарні, Толстанов Олександр Костянтинович, начальник Управління охорони здоров'я Житомирської обласної державної адміністрації, Станіславчук Валерій Дмитрович, головний лікар Попільнянської центральної районної лікарні.

Відкрив Засідання Голова Наглядового Комітету проекту Ханенко Святослав Михайлович. Він виразив сподівання, що в Україні найближчим часом відбудяться позитивні зміни.

Др Антоніс Малагардіс представив членів оновленого Наглядового комітету Проекту і доповів про діяльність Проекту протягом останніх 5 місяців

Оцінка результатів діяльності Проекту в Харківському та Житомирському Пілотних регіонах та оцінка змін, які відбулися в структурі ОЗ в Пілотних районах, була дана Третецьким Василем Пилипович, Гаввою Олексієм Володимировичем, Толстановим Олександром Костянтиновичем , Станіславчуомк Валерієм Дмитровичем.



3 червня 2005 року у конференц-залі офісу проекту разом з редакцією газети «Дзеркало тижня» проведено круглий стіл на тему «Яким чином виконати 49 статтю Конституції України?»

Участь в дискусії взяли журналісти газети «Дзеркало тижня» Лідія Суржик та Ольга Скрипник, Андрій Гук, проект «Полісі», Віталій Черненко Голова секретаріату Комітету ВР з охорони здоров'я, материнства та дитинства, Сергій Шевчук, Комітет Верховної Ради України з питань Європейської інтеграції, заступник голови Правління Асоціації сімейної медицини м. Комсомольськ.Костянтин Надутий, професор Валерія Лехан, (Дніпропетровська державна медична академія), експерти проекту «Фінансування та управління у сфері охорони здоров'я в Укріїні» В. Рудий, Л. Батіг, Н. Лучшева, журналісти програми «Перехрестя».

Поштовхом до дискусії послужила ситуація, що склалася в Україні через постійні порушенння як пацієнтами, так і медиками 49 статті Конституції, яка затверджує право кожного на безоплатну медичну допомогу, але яка не відповідає реаліям сьогодення.

С. Шевчук зазначив, що сьогодні люди оплачують фактично всі медично послуги, однак олачують ці послуги неофіційно.

В. Лехан додала, що причина всіх проблем у медицині - нераціональне використання коштів. Саме ж здоров'я людини не є пріоритетом для держави. Якщо підхід до проблеми буде змінено - зміниться і ситуація у сфері охорони здоров'я

З професором В.Лехан погодився український директор проекту В Рудий. Він наголосив на необхідності розробки стратегії стримування витрат та ефективності використання ресурсів у медичній сфері. Інши важливим аспетком на його думку є зміна інтегрованої адміністративно-командної с-ми управління та фінансування охорони здоров'я на контрактну систему.

С. Шевчук підкреслив, що уряд не виконував жодної постанови про охорону здоров'я, з тих, що були прийняті в останні роки. Щодо безоплатності медичної допомоги, то вона, на його думку, може бути беоплатною, але тільки в межах встановленого бюджету.

В Рудий наголосив на необхідності вдосконалення законодавства України: «Наше законодавство вимагає вдосконалення і розвитку понятійного апарату.. Наш Коституційнй суд протиставив поняття «медична допомога» і медичні послуги, що є синонімами. Через це виникла Патова ситуація в системі медичного обслуговування. Необхідно визначити, які послуги є безоплатними, а за які необхідно платити. Сьогодні варто говорити не про зміну 49 ст. Конституції, а тільки про її інше тлумачення. Є 68 ст. Конституції про Коституційний суд, в якій говориться про можливість додаткового розгляду справи, якщо якість важливі моменти не були враховані при попередньому розгляді».

В. Лехан додала: «Існуюча норма 49 ст.провокує тіньові платежі, оскільки, якщо немає можливості платити легально - кількість нелегальних платежів виростає в декілька разів. 49 ст. Конституції не дозволяє введення співоплати за медичні послуги»

Альтернативну думку виразив Віталій Черненко: «49 ст. Конституції не заважає робити реформи у сфері охорони здоров'я в Україні».

Костянтин Надутий сказав, що 49 стаття Конституції обманює населення.

Є й інша сторона медалі. Деякій частині медичних працівників вигідно, аби стан речей залишався незмінним і зберігались ніяк не оподатковані тіньові платежі.

В. Рудий підсумував дискусію фразою: «Реформа охорони здоров'я- це постійний поцес, це довгий шлях, на якому будуть і під'йоми і падіння. Але сьогодні супільство зрозуміло головне - нічого не робити більше неможливо».

За матеріалами круглого столу буде підготовлено аналітичну статтю у газеті «Дзеркало тижня» та спеціальну передачу у телепрограмі «Перехрестя».



24-25 травня у Києві пройшов 7-й навчальний модуль курсів підготовки інструкторів-викладачів на тему «Управління змінами».

У ході роботи модуля було заслухано презентації експертів зі Швеції Руно Аксельсcон та Сюзанни Біхарі Аксельсcон. Зокрема було розглянуто такі питання:

  • Організація та менеджмент охорони здоров'я
  • Лідерство та менеджмент
  • Розбудова коаліцій у сфері охорони здоров'я
  • Міждисциплінарні команди
  • Організаційні зміни в системі охорони здоров'я Швеції
  • Управління змінами

Проф. Руно Аксельсcон детально зупинився на таких проблемах як:

  • У чому полягають основні мотиви та потреби в створенні коаліцій в сфері охорони здоров'я?
  • Які існують основні перешкоди?
  • В чому полягають основні мотиви та потреби в створенні коаліцій в сфері охорони здоров'я?
  • Які існують основні перешкоди?

Крім того експерт дав характеристику моделі ОЗ у Швеції.

Презентація др-а Сюзанни Біарі Аксельcсон «Управління змінами» була присвячена формам та моделям планових і несподіваних змін. Експерт змалювала життєвий цикл організації та перерахувала ряд проблем, пов'язаних зі змінами.

На думку експерта, надзвичайно важливим моментом при запровадженні змін є розробка стратегії управління конфліктними ситуаціями.

Ще одна презентація проф. Аксельсона «Навчання в організації та доказовий менеджемент» стосувалась навчання в організації. Так організаціям властива здатність до навчання, втрати набутих знань та повторного їх надбання. Процес навчання в організації не дорівнює сумі індивідуальних процесів навчання в рамках даної організації. Результатом навчання є формування когнітивних систем, цінностей та досвіду, які поділяються членами організації. На процес навчання впливає організаційна культура, структура та оточення.

У робочих групах учасники модуля працювали над створенням коаліції у сфері охорони здоров'я на національному на регіональному рівнях. Було визначено партнерів, проблеми та можливості співпраці учасників коаліції



16-17.05.2005 у м. Комсомольськ, Полтавської обл. відбувся семінар-тренінг «Відпрацювання комунікаційних навичок для роботи з громадськістю у пілотних регіонах. Роль ЗМІ у реформуванні системи охорони здоров'я та їх вплив на формування громадської думки». Тренінг проведено у партнерстві з проектом ЄС «Профілактичні та первинні заходи охорони здоров'я України, Києва та ряду областей», що сприяло обміну досвідом та набутими досягненнями не тільки між обома проектами, а й між п'ятьма пілотними регіонами обох проектів. До участі в семінарі було запрошено також проект ЄС «Підтримка розробки системи медичних стандартів в Україні».

Місце проведення - м.Комсомольськ (на сьогоднішній день - єдиний реальний приклад реформування сфери охорони здоров'я на рівні місцевого самоврядування, а саме: створення замовника і надавача медичних послуг, запровадження контрактної системи між ними, а також широкого залучення громадськості до прийняття рішень щодо якості і доступності медичної допомоги) було обрано на прохання фахівців з пілотних регіонів, які мали бажання і потребу ближче ознайомитися з тими перетвореннями, які проходитимуть і в їхніх регіонах.

Участь у семінарі взяли понад 70 осіб. З обох пілотних регіонів проекту - Житомирщини і Харківщини були присутні 20 осіб (влада, медики, журналісти). Місто Комсомольськ представляли міський голова О.Попов, представники міської влади, сімейні лікарі та члени громадського комітету. Участь у семінарі брали також 2 журналісти з центральних ЗМІ («Урядовий кур'єр», «Сімейний лікар+»). Від проекту було 3 особи: український директор В.Рудий та PR-експерти Л.Батіг, Н.Лучшева.

У ході роботи семінару було розглянуто наступні питання:

  • «Реформування системи охорони здоров'я в нових політичних умовах та роль проекту ЄС «Фінансування та управління у сфері охорони здоров'я» - В.Рудий
  • «Сімейна медицина - основа гарантій охорони здоров'я всього населення. Реформування ПМСД на прикладі пілотних регіонів проекту ЄС «Профілактичні та первинні заходи охорони здоров'я України, Києва та ряду областей» - Б.Підвербецький
  • «Реформування вимагає нових стандартів медичних послуг: презентація проекту ЄС «Підтримка розробки системи медичних стандартів в Україні» - Є. Юргова
  • «Вплив громадськості на якість та ефективність надання медичних послуг (досвід Комсомольська)» - Г.Надута, О.Потока
  • Стереотипи та типові помилки у висвітленні реформування у ЗМІ: аналіз друкованих і ТБ-матеріалів - Л.Батіг, Н. Лучшева

Під час спільного засідання робочих груп було визначено 12 проблем у сфері охорони здоров'я, які мають місце у кожному пілотному регіоні і вирішення яких потребує громадської підтримки. Це:

1. Кадрове питання медичного персоналу у пілотних регіонах
2. Забезпечення транспортом медичних закладів
3. Реорганізація: створення комунальних підприємств
4. Соціальний захист медпрацівників
5. Створення громадських комітетів для контролю за якістю медичних послуг
6. Суть і переваги медичного страхування
7. Матеріально-технічне забезпечення медичних закладів
8. Вплив засобів масової інформації
9. Поінформованість щодо прав пацієнтів
10. Розуміння суті реформування сфери охорони здоров'я в Україні
11. Моніторинг результатів (факти переваг, позитивних прикладів, недоліки і проблеми та шляхи їх вирішення)
12. Профілактика захворювань та пропаганда здорового способу життя


29 квітня 2005 року вийшов друком другий номер газети «Сімейний лікар+». Номер присвячено темі медичного страхування. Увазі читачів пропонуються думки високопосадовців Верховної Ради України, Міністерства ОЗ щодо запровадження медичного страхування в нашій країні.

Досвідом реформування сфери охорони здоров'я діляться експерти з Греції (Антоніс Малагардіс), Фінляндії (Ееро Ліннакко), Чехії (Їрі Нємєц), Румунії (Аврора Драгомірістіану).

Також цікавою є інформація про різні заходи, в яких проект «Фінансування та управління у сфері охорони здоров 'я в Україні» брав участь.

Крім цього корисними є дані опитування «Визначення думки медичних працівників і керівників місцевої влади про обов'язкове медине страхування» , яке проводились кафедрою управління ОЗ та валеології Одеського регіонального інституту державного управління та експертами проекту та контрольного опитування, яке провели експерти проекту «Фінансування та управління у сфері охорони здоров'я в Україні» в Золочіві та Попільні щодо необхідних радикальних змін в системі охорони здоров'я, прихильності до діючої системи чи медичного страхування, джерел інформації, а також щодо зростання їхньої обізнаності в процесі дискусійного обговорення і тем для наступних засідань.

Видання містить також міжнародні новини та іншу корисну інформацію.


12-13 квітня 2005 року в рамках програми тренінгів було проведено шостий модуль курсу тематичного вдосконалення на тему « ІТ-системи для покупця та постачальника медичних послуг».

В ході роботи модуля було розглянуто представлено наступні питання:

•  Структура сучасної інформаційної системи у сфері охорони здоров ' я в Україні (що було зроблено і що потрібно зробити)

•  Е-медицина – ІКТ середовище сфери охорони здоров ' я. Від біомедичної обробки даних до е-медицини Медичні застосування

•  ІКТ підтримка регіональних/ національних/ районих систем охорони здоров ' я.

•  Інформація для платників послуг та наглядових органів – Досвід Польщі

Стандарти, інтеграція та засоби комунікації Пілотна інсталяція інформаційної реєстраційної системи для підтримки фінансування та управління.

Франція, країни Балтики: приклади регіональної/національної сфери охорони здоров‘я.

  • Запровадження та організація ІКТ для надавачів медичних послуг.
  • е-Медицина
  • Ініціативи ЄС щодо нової концепції закупівлі медичних послуг (приклад НСОЗ Великої Британії )
  • Проект ІКТ стратегії у сфері охорони здоров ' я в Україні

В робочих групах обговорювалось питання запровадження ІКТ в Україні


П'ятий модуль курсу тематичного вдосконалення на тему «Страхування та фінансування в секторі медичного обслуговування»

 

15 – 16 березня 2005р. у Києві проведено п'ятий модуль курсу тематичного вдосконалення на тему «Страхування та фінансування в секторі медичного обслуговування»

 

В ході роботи модуля були представлені презентації на такі теми:

•  Планування та системні компоненти соціального медичного страхування: покриття населення та пакет послуг

•  Оцінка вартості, фінансування та управління в сфері соціального медичного страхування

•  Збір та об'єднання фінансових ресурсів : досвід окремих країн

•  Запровадження соціального медичного страхування в Україні : визначення та оцінка необхідних заходів

•  Соціальне медичне страхування та системи оплати постачальників медичних послуг : переваги та недоліки

•  Проблеми соціального медичного страхування: регулювання відносин між платоспроможністю, тарифами та якістю медичної допомоги

•  Використання досвіду ЄС у системах соціального медичного страхування для досягнення консенсусу в Україні

Презентація Д-ра Антоніса Малагардіса складалася з 4 частин. В першій презентації «Планування та системні компоненти соціального медичного страхування: покриття населення та пакет послуг» д-р Малагардіс перерахував головні категорії фінансування , розповів про переваги і недоліки медичного страхування та про планування пакетів медичних послуг та окремих послуг.

Зокрема перевагами медичного страхування є:

  • Стабільне джерело прибутку з послуг
  • Фінансові надходження у систему охорони здоров'я
  • Підтримка прав пацієнта
  • Комбінація об ' єднання ризиків та спільної підтримки
  • Підтримка більш високого рівня автономії від урядових установ

В той же час медичне страхування має і недоліки:

  • Високі адміністративні витрати
  • Проблеми стримання цін на послуги
  • Проблеми забезпечення обслуговування працівників сільського сектору виробництва та безробітних

Крім цього доповідач дав відповіді на питання: «Як планувати політику покриття населення ?», «Як формувати пакети послуг?», «Обов ' язковою чи добровільною має бути участь у страхуванні ?», «Як планувати надання окремих послу?»,

Друга презентація « Оцінка вартості, фінансування та управління в сфері соціального медичного страхування» була присвячена розгляду таких питань:

  • Витрати виробників, адміністративні витрати на соціальне медичне страхування (СМС) та розрахунки
  • Контроль за вартістю : чому зростає вартість та як стримувати попит на медичні послуги
  • Джерела фінансування СМС ( державні субсидії , внески та спільна оплата )
  • Управління СМС ( внутрішня організація та інформаційні технології )

У ході третьої презентації « Збір та об'єднання фінансових ресурсів : досвід окремих країн» д-р Малагардіс сфокусував увагу слухачів на наступних питаннях:

  • Переваги й недоліки окремих механізмів збору та перехід до податку на заробітну платню
  • Характеристика систем збору коштів у деяких країнах
  • Низький рівень зростання фінансування та низькі показники виплати внесків
  • Велика залежність від оплати “з кишені”
  • Уроки та перспективи
  • Обґрунтування доцільності використання спільних коштів
  • Злиття та СМС : основні проблеми
  • Децентралізація фінансування
  • Розвиток організацій СМС: досвід деяких країн

Експерт з Польщі Адам Козеркевич преставив презентації на теми «Соц іальне медичне страхування та системи оплати постачальників медичних послуг: переваги та недоліки» , « Проблеми соціального медичного страхування: регулювання відносин між платоспроможністю, тарифами та якістю медичної допомоги» та « Використання досвіду ЄС у системах соціального медичного страхування для досягнення консенсусу в Україні». Пан Козеркевич класифікував системи охорони здоров'я країн ЄС, зокрема дав характеристику моделям Бісмарка та Беверіджа. За словами екперта, уряди різних країн при запровадженні медичного страхування стикалися з однаковими проблемами:

•  Які групи населення покривати?

•  Хто забезпечуватиме фінансування?

•  Як збирати гроші?

•  Який заклад розпоряджається коштами?

•  Який механізм розподілу коштів?

•  Що слід покривати?

•  Як контролювати результат?

Далі Др. Козеркевич розглянув механізми оплати різних видів медичної допомоги:

•  невідкладної лікарняної допомоги,

•  денної хірургії

•  спеціалізованих амбулаторних послуг

•  послуг первинної допомоги, сестринської допомоги.

Остання частина презентації експерта була своєрідним аналізом досягнень та помилок польської системи охорони здоров 'я, а також систем охорони здоров 'я Фінляндії, Угорщини, Німеччини та Великобританії.


22-23 лютого 2005 року в рамках програми тренінгів було проведено четвертий модуль курсу тематичного вдосконалення на тему "Управління людськими ресурсами, управління якістю, управління закупівлями та фармацевтичний менеджмент".

В ході роботи модуля експерт з Румунії Аврора Драгомірістену представила презентації на теми "Навички спілкування - концепції, методика та шляхи до покращення", "Переговори та вирішення конфліктів", "Управління процесом контролю - мотивація, зміни та запровадження інновацій" та

"Раціоналізація процесу закупівель. Досвід Румунії".

Пані Драгомірістіану зазначила важливість спілкування для досягненні поставленних завдань та розповіла, які бувають види комунікації. Далі експерт дала визначення поняттю "команди" як невеликої групи людей з взаємодоповнюючими навичками та здібностями, які зосереджені на досягненні спільної мети та діють як єдиний колектив на засадах особистої відповідальності кожного.

Презентація "Переговори та вирішення конфліктів" була присвячена процесу підготовки та проведення переговорів. У ході своєї доповіді пані Драгомірістіану описала структуру, принципи та основні етапи переговорів, пояснила чому виникає конфлікт в процесі переговорів та якими є оптимальні шляхи його розв'язання. Зокрема, основною метою переговорів є:

  1. Відділити людей від проблем
  2. Зосередитись на інтересах, а не на позиціях
  3. Знайти варіанти для спільного виграшу
  4. Наполягати на використанні об'єктивних критеріїв

Аби переговори були успішними необхідно:

  • Зрозуміти природу конкретної ситуації (проблеми)
  • З'ясувати цілі та завдання, яких хотілося б досягнути
  • Зрозуміти ключові проблеми переговорів та бути спроможним визначити, що є важливим для вас, чого хотілося б досягнути та що буде найменш припустимим

Презентація "Управління процесом "контроль - мотивація". Зміни та запровадження інновацій" сконцентрувала увагу присутніх на на процесі запровадження та управління змінами, а також як залучення окремих управлінських та поведінкових наукових методів впливає на підвищення ефективності роботи організації.

У ході презентації "Раціоналізація процесу закупівлі" пані Драгомірістіану поділилась румунським досвідом щодо фінансування системи ОЗ після запровадження закону про соціальне медичне страхування, а також тим, як функціонують механізми оплати медичних послуг у лікарнях, зокрема, як здійснюється оплата первинної медичної допомоги та послуг у спеціалізованих амбулаторних закладах.

Презентації екперту з Польщі професора Рафаеля Нізанковського "Якість - визначення, заходи, методика та техніка", "Програми з контролю якістю - моніторинг якості" були присвячені тлумаченню поняття "якості" в медичній сфері. За словами пана Нізанковського якість - це "робити необхідне належним чином".

Так його презентація "Програми з контролю якості - моніторинг якості" присвячена визначенню показників якості надання медичних послуг в різних галузях медицини. Покращення якості має відбуватись через впровадження наступних складових:

  • Контроль якості (QC)
  • Оцінка якості (QA)
  • Забезпечення якості (QAs)
  • Постійне покращення якості (CQI)
  • Комплексне управління якістю (TQM)

Професор Нізанковський наводить дані дослідження проведеного інститутом Пікера. Як складову якості отриманих послуг пацієнти розглядали догляд в медичному закладі. Аспектами задовільного догляду було визначено:

  • Доступність медичного догляду
  • Повага конфіденційності і гідності
  • Організація догляду
  • Інформація, комунікація та освіта
  • Фізичний комфорт
  • Емоційна підтримка
  • Залучення родини і друзів
  • Розвиток і цілісність

Практична робота в групах була присвячена дослідженню задоволеності пацієнтів отриманими медичними послугами.


Проект "Фінансування та управління у сфері охорони здоров'я в Україні" разом з міжнародною організацією "Жіноча громада" започаткував випуск газети "Сімейний лікар+".

Видання розраховане на керівників закладів охорони здоров'я, органів державної влади та місцевого самоврядувня, практикуючих лікарів.

Перший номер газети вийшов в кінці лютого 2005 року. Він містить лист-звернення міністра охорони здоров'я України Миколи Поліщука до керівника проекту д-ра А. Малагардіса, в якому вислолвлюється висока оцінка роботи проекту. Також на першій сторінці видання надрукована стаття керівника проекту д-ра Антоніса Малагардіса, в якій він говорить про досягнення проекту та визначає пріоритетні завдання на 2005 рік.

Крім того "Сімейний лікар+" пропонує увазі читача погляди українських та міжнародних експертів на різні аспекти реформування системи ОЗ, знайомить останніми міжнародними новинами та подіями в медичній галузі.

Протягом роботи проекту планується випустити 6 номерів газети. Наступний номер, який вийде друком у квітні 2005. Детально ознайомитись з матеріалами газети можна буде через портал SvitUA : www.svitua.com


25-28 січня 2005 року в рамках програми тренінгів було проведено другий та третій модулі курсу підготовки інструкторів-викладачів на теми "Планування та менеджмент" та "Вступ до економіки охорони здоров'я" .

В ході роботи другого модуля "Планування та менеджмент" експерт з Естонії Андрес Реннаме представив презентацію на тему "Основи управління". Він детально ознайомив учасників з елементами процесу управління - плануванням, організацією, кадровим забезпеченням, керівництвом та контролем. Він також пояснив, що таке теорії та стилі управління та в чому полягає специфіка управління медичною установою

Екперт з Польщі Яцек Кліч запропонував увазі слухачав презентації на теми "Оперативне планування" та "Стратегічне управління в сфері охорони здоров'я". Він сформулював основні цілі та складові бізнес-плану, а також довів важливість фінансового менеджменту. Зокрема пан Кліч дав визначення основних термінів фінансового менеджменту, розповів про досвід фінансування закладів ОЗ в Польщі та про те, як в його країні ведеться бухгалтерський та фінансовий контроль. Крім того експерт дав тлумачення поняттю "бюджет" та, як приклад, запропонував розглянути план бюджету багатопрофільної лікарні в Польщі.

В ході дискусій в робочих групах обговорювались наступні питання:

  • управління, що базується на доказах
  • процес вироблення і прийняття рішень

Робота третього модуля "Вступ до економіки охорони здоров'я" була присвячена розгляду економічних питань.

Експерт з Фінляндії Маркку Пекурінен представив наступні презентації:
"Що таке економіка сфери охорони здоров'я?"
"Основні поняття економіки сфери охорони здоров'я"
"Попит і пропозиція медичної допомоги"
"Планування та розподіл медичних послуг"

Маркку Пекурінен розповів про застосування економіки як науки (міркувань, теорій та дослідницьких методів) до сфери ОЗ, визначив поняття "ефективності" та "продуктивності", а також прибутку та видатку у галузі медицини. Далі експерт торкнувся проблеми "попиту" і "пропозиції" в сфері ОЗ та визначив співвідношення між ціною наданих пацієнту послуг і попитом на медичну допомогу.

Окрім цього пан Пекурінен розповів про критерії розподілу ресурсів охорони здоров'я з оглядом на потреби споживачів. За його словами ці критерії відображають реально існуючу потребу населення у медичних послугах та не залежать від існуючої пропозиції. Ресурси охорони здоров'я розподіляються по регіонах (чи лікарняних касах), відповідно до показника відносної потреби, з використанням загальної формули розподілу, чи специфічної формули, що визначається видом послуги.

Його співвітчизник Пекка Ріссанен прочитав лекцію під назвою "Принципи економічної оцінки у сфері охорони здоров'я". Зокрема він дав визначення понять "ефективності", "справедливості" та "корисності" в медицині, наголосивши, що наявні обмежені ресурси необхідно використовувати так, щоб досягти найвищого можливого рівня корисності (максимізація корисності). Пан Рісанен виділив два варіанти визначення корисності у медицині : монетарний (грошовий) та немонетарний (негрошовий). Ефективність у сфері ОЗ визначається через зміни у стані здоров'я людини, які очевидно вказують на успішне наближення до цілей охорони здоров'я. Також було пояснено, що таке "затрати" та "дисконтування" в медицині.

Практична робота у групах третього модуля проходила через опрацювання двох питань:

  • аналіз конкретного випадку "Економіка у сфері охорони здоров'я в дії"
  • аналіз конкретного випадку "Економічна оцінка на практиці".

9-10 грудня 2004 р. у Києві відбувся практичний семінар на тему "Нормативно-правові та організаційні зміни в пілотних регіонах та їх вплив на фінансування системи охорони здоров'я в Україні"

В ході роботи семінару були представлені наступні презентації

  • Нормативно-правові та організаційні зміни в пілотному районі Харківської області
  • Нормативно-правові та організаційні зміни в пілотному районі Житомирської області
  • Презентація контракту на надання медичних послуг Золочівської ЦРЛ
  • Презентація контракту на надання медичних послуг Попільнянської ЦРЛ
  • Запровадження Інформаційних технологій: огляд програмного забезпечення та обладнання

В робочих групах відпрацьовувались питання запровадження глобального бюджету в двох центральних районних лікарнях (Золочівській та Попельнянській), розглядали організаційну структуру, функції та звітність замовника у системі закупівлі медичних послуг.

Заступник начальника управління охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації Г.М. Сіроштан поінфомувала присутніх про рішення Золочівської районної ради щодо передачі центральної районної лікарні в управління районній державній адміністрації для забезпечення її фінансування з районного бюджету.

В. Д. Парій, головний лікар Комунального підприємства обласного медичного консультативно-діагностичного центру, доповів про план заходів щодо реалізації в області угоди про співробітництво в рамках проекту Європейського Союзу "Управління та фінансування в сфері охорони здоров'я в Україні" на 2004-2005 роки. Згідно плану передбачено:

  • створити в структурі районної державної адміністрації відділ охорони здоров'я, затвердити положення про нього і визначити граничну чисельність та фонд оплати праці працівників новоствореного підрозділу.
  • провести реорганізацію центральної районної лікарні.

Головний лікар Золочівської центральної районної лікарні О.В. Гавва представив проект договору про надання медичних послуг згідно якому Відділ охорони здоров'я Золочівської районної державної адміністрації стає замовником медичних послуг, які надаватиме комунальне некомерційне підприємство охорони здоров'я " Золочівька центральна районна лікарня".

Головний лікар Попельнянської районної лікарні В.А. Станіславчук розповів про організаційні структури медичних закладів району та накреслив схему їх фінансування.

У своїй презентації "Інформаційна підтримка проведення змін в охороні здоров'я пілотних регіонів - огляд програмного та технічного забезпечення" експерт Проекту О.С. Коваленко розповів про мету та завдання створення інформаційної системи охорони здоров'я для пілотних регіонів, визначив основні напрямки діяльності в сфері медичного обслуговування, що потребують інформаційної підтримки. Зокрема такими напрямками є:

  1. Введення медичних записів пацієнтів (первинна медична документація);
  2. Бухгалтерська діяльність закладів охорони здоров'я;
  3. Проведення біллінгу (розрахунки вартості наданих медичних послуг);
  4. Підготовка медичного статистичного обліку та звітності;
  5. Підтримка адміністративної діяльності (проведення управлінського обліку та звітності)

В результаті конкурсу, проведеного відділом постачання Представництва Делегації Європейського Союзу в Україні, було відібрано дві компанії для передачі інформаційних технологій в дві пілотні області Проекту. Після підписання контракту сервери, відповідні IT технології та ПК будуть передані міністерству охорони здоров'я, обласним адміністраціям та районним лікарням пілотних регіонів.

Мета цих інвестицій полягає в апробації регіональних інформаційних систем, системи обліку пацієнтів та нового економічного програмного забезпечення в пілотних лікарнях.

Остаточним завданням є створення моделі інформаційного забезпечення в закладах ОЗ для наступного її застосування в інших областях.

Європейська Обсерваторія Систем та Політики Охорони Здоров'я підтримує розвиток політики ОЗ шляхом всебічного суворого аналізу рушійних сил систем ОЗ в Європі.

Обсерваторія - це товариство між Європейським Представництвом Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я , урядами Бельгії, Фінляндії, Греції, Норвегії, Іспанії, Швеції, Венеціанського регіону Італії, Європейського Інвестиційного Банку, Інституту Відкритого Суспільства, Світового Банку, Лондонської Школи Економіки та Політичної Науки (LSE) та Лондонської Школи Гігієни та Тропічної Медицини (LSHTM).

Європейска обсерваторія систем і політики охорони здоров'я опублікувала книгу під назвою "Системи охорони здоров'я в перехідний період: Україна" . Авторами книги є завідуюча кафедрою соціальної медицини та управління охороною здоров'я Дніпропетровської державної медичної академії Валерія Лехан, український директор Проекту ЄС "Фінансування та управління у сфері охорони здоров'я в Україні" Володимир Рудий та Елен Нолт (Європейська обсерваторія систем і політики охорони здоров'я). Ця книга є першим в історії України аналітичним оглядом сучасного стану сфери охорони здоров'я України та тих процесів, які відбуваються вcередині цієї системи. Вона створена за зразком Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я та посіла чинне місце серед подібних досліджень систем охорони здоров'я інших країн.

Книга містить:

  • Детальний аналіз чинної організаційної структуринаціональної с-ми ОЗ, управління, планування та регулювання у цій сфері
  • Опис та аналіз фінансування ОЗ та видатків на медичне обслуговування населення на первинному, вторинномута третинному рівнях ;
  • Аналіз сучасного стану кадрових ресурсів С-ми ОЗ та професійної підготовки фахівців у зазначеній сфері;
  • Аналіз сучасного стану розподілу фінансових ресурсів у системі ОЗ ( включаючи характеристику основних платників системи фінансування медичних закладів та оплати праці медичних працівників);
  • Характеристику мети і напрямків реформи національної с-ми ОЗ, основних етапів розвитку національного законодавства у контексті цієї реформи та реального стану її здійснення.

Наукова праця детально знайомить з різними підходами щодо організації, фінансуванні та надання медичних послуг; описує зміст та процес впровадження реформ у сфері охорони здоров'я; окреслює ті ділянки медичної галузі, що потребують більш глибокого аналізу; дає можливіть обмінятися досвідом та порівняти систему ОЗ України з іншими європейськими системами.

Автори книги висвітлюють основні проблеми сфери охорони здоров'я та дають пояснення чому радикальні реформи в Україні затримуються - підкреслюють безпосередній зв'язок економічних та політичних процесів в країні з ситуацією у сфері охорони здоров'я. Зокрема торкаються проблеми щодо прийняття закону про соціальне медичне страхування в Україні.

Видання також акцентує увагу на важливості підготовки медичних кадрів в сучасних умовах.

Книга видана англійською мовою. Публікація російськомовної версіїї очікується у 2005 р. Ознайомитися з англійською електронною версією видання можна за адресою www.observatory.dk


16-17 листопада 2004 року в рамках програми тренінгів було проведено перший модуль курсу підготовки інструкторів-виклдачів на тему "Розвиток сектору охорони здоров'я".

В ході роботи модуля було розглянуто наступні питання:

  • Визначення факторів, що впливають на стан здоров'я
  • Оцінка факторів, що впливають на стан здоров'я, як засіб довгострокового стратегічного планування
  • Сучасні проблеми управління у сфері охорони здоров'я в Україні
  • Політичний та економічний контексти розвитку системи охорони здоров'я
  • Аналіз досвіду країн ЄС
  • Еволюція системи охорони здоров'я в Польщі: уроки для України

Доповідачі обговорювали загальні критерії, за якими визначається стан здоров'я людини та визначали основні чинники, що впливають на стан здоров'я населення вцілому.

Експерт з Польщі Яцек Гралінський присвятив свою презентацію розгляду поняття "оцінка впливу на здоров'я" та тому, як це поняття використовується при розробці медичних стратегій та планів.

Професор Ніна Гойда розповіла про мету зміни системи ОЗ в Україні , про те, які заходи приймаються щодо структурної реорганізації сектору ОЗ, дала характеристику вітчизняної системи ОЗ створеної за моделлю Семашко. Крім того Ніна Гойда перерахувала основні проблеми ОЗ, що вимагають першочергового вирішення.

Адам Козеркевич поінформував присутніх про еволюцію системи ОЗ Польщі, Франції та Сполученого Королівства. Він розповів, якого результату прагнули ці країни, що досягли на сьогодні, та які проблеми залишилися невирішеними.


19-20 жовтня 2004 р. відбувся відкритий семінар на тему "Укладання контрактів між платниками та надавачами послуг: аспекти питання в контексті України".

В роботі семінару взяли участь: заступник міністра охорони здоров'я В. Загородній, начальник відділу нормативно-правового забезпечення медичного страхування МОЗ Л. Підгорна, адміністратори медичних закладів, міжнародні експерти з Німеччини та Естонії, науковці, журналісти.

В. Загородній, звертаючись до присутніх з вітальною промовою, наголосив на важливості вибору реальної тактики при запровадженні реформ у медицині.

Керівник Проекту А. Малагардіс підкреслив необхідність зваженого підходу у використанні міднародного досвіду для вирішення проблем української медицини

У ході роботи семінару були представлені наступні презентації:

  • "Чинна нормативно-правова база для укладання контрактів в Україні"
  • "Обґрунтування укладання контрактів: нормативно-правові аспекти"
  • "Типологія контрактів: аналіз практики Німеччини"
  • "Договірні відносини в охороні здоров'я як механізм ефективного розподілу ресурсів"
  • "Сучасні приклади з України: укладання контрактів у сімейній медицині"
  • "Нова модель організації медико-санітарної допомоги для пілотних регіонів в рамках Проекту ЄС "Профілактичні та первинні заходи охорони здоров'я України, Києва та ряду областей"
  • "Вивчення міжнародного досвіду: уроки для України"

Презентація українського директора Проекту В. Рудого була присвячена розгляду існуючої законодавчої бази України та наявних можливостей і перешкод, які стоять на шляху до запровадження та ефективного підтримання договірних відносин у сфері закупівлі та надання медичних послуг. На думку В. Рудого законодавча база України дозволяє розпочати запровадження найпростіших контрактів на закупівлю медичних послуг за державні кошти. Навіть за наявних правових умов таке контрактування необхідно запроваджувати як з метою підвищення ефективності чинної системи фінансування, так і з метою набуття відповідного досвіду, необхідного для запровадження ОМС.

Разом з тим, з метою забезпечення можливостей для ефективного використання цієї важливої стратегії необхідно вирішити ряд проблем, першочерговими з яких є:

  • розробка примірного договору на закупівлю медичних послуг;
  • розробка єдиних уніфікованих підходів до визначення цін на медичні послуги;
  • створення відповідних інституційних передумов для ефективного розділення функцій між платником та постачальником;
  • подальше вдосконалення стандартів медичної допомоги

Галина Надута, заступник начальника управління ОЗ Комсомольської міської ради з питань інноваційного розвитку галузі та зв'язках з громадськістю, поділилася досвідом м. Комсомольськ щодо контрактування у сфері охорони здоров'я. Вона розповіла про те, що їх спонукало до реформ та якого результату прагнули досягти, а також якою є нинішня ситуація у сфері ОЗ в м. Комсомольськ.

Міжнародні експерти Маріс Єссе та Белла Каунзінгер поділилися досвідом контрактування в Естонії та Німеччині.

У робочих групах було відпрацьовано правові аспекти укладання контрактів та типології контрактів.

А також на розгляд учасників семінару було представлено проект контракту між надавачем та споживачем медичних послуг для пілотного регіону.


28-29 вересня 2004 року у Києві проходив семінар на тему "Визначення вартості медичних послуг". На семінарі були присутні посадовці МОЗ України, медичні адміністратори, науковці, міжнародні експерти, журналісти.

На початку роботи семінару до його учасників звернувся керівник проекту Др. Антоніс Малагардіс, зазначивши, що досвід інших європейських країн щодо визначення вартості надання медичних послуг є надзвичайно вагомим для України, яка стоїть на порозі реформування системи охорони здоров'я.

Важливою складовою реформування вітчизняної системи охорони здоров'я назвав розвиток фахового менеджменту та підготовку відповідних спеціалісті Володимир Загородній, заступник міністра охорони здоров'я України. Підготовка фахівців з менеджменту охорони здоров'я на його думку повинна проводитись за окремою програмою підготовки спеціалістів у вузах.

Заступник керівника проекту Е. Ліннакко у своїй презентації визначив здоров'я людини як товар, а медичні послуги як своєрідні реінвестиції, що мають сприяти відновленню здоров'я, і тому першочерговим завданням економіки сектору охорони здоров'я стає збільшення якості та зниження "собівартості" здоров'я як такого товару.

Експерт з Польщі А. Козєркевич більш докладно зупинився на аспектах практичного використання системи оплати "за випадок захворювання у лікарнях", бо саме вона є пріоритетною в багатьох розвинених країнах світу.

У ході роботи семінару були представлені наступні презентації:

  • "Як купувати здоров'я"
  • "Порівняльний аналіз систем оплати послуг: лікування гострих захворювань"
  • "Досвід деяких країн з оплатою за випадок надання медичної допомоги"
  • "Методи калькуляції та інформаційнї потреби калькуляції собівартості у сфері охорони здоров'я"
  • "Методи визначення витрат надавачів медичних послуг в Україні"
  • "Порівняльний аналіз систем оплати амбулаторного лікування"
  • "Практичне використання системи оплати за випадок захворювання у лікарнях. Інформаційні системи. Коди для хвороб та процедур"

За матеріалами відкритого семінару "Медичне страхування : досвід Європейського Союзу" (презентація українського директора Проекту В.Рудого), який відбувся у Києві 18-20 травня 2004 р випущено інформаційну брошуру "Правова основа для запрвовадження обов'язкового медичного страхування".

Брошура складається з шести основних розділів:

  • Історія звернення до проблеми
  • Чому власне обов'язкове медичне страхування?
  • Протистояння поглядів
  • Порівняльна характеристика законопроектів
  • Оцінка наявних умов та перспектив
  • Висновки

У брошурі викладено головні принципи, які покладено в основу українського законодавства про охорону здоров'я та сфомульовано суть самої концепції соціального забезпечення населення. Також розглядаються основні негативні сторони нормативно-правової бази для підготовки запровадження ОМС, дається тлумачення основних концептуальних відмінностей існуючих законопроектів про ОМС.

Крім того у брошурі визначено заходи, необхідні для поліпшення нормативно-правового регулювання, управління, фінансування та раціонального використання медичних коштів.

Брошура несе коротку інформацію про Проект, представляє його інтернет-сторінку та дає посилання на неї.


У рамках реалізації проекту ЄС "Фінансування та управління в сфері охорони здоров'я в Україні" та згідно зі стратегією інформування у вересні -жовтні 2004 проводитиметься перша Інформаційна кампанія, метою якої є привернути увагу урядовців, медиків, журналістів та загальне населення до необхідності реформування сфери охорони здоров'я.

Це - спеціальні заходи (семінари, конференції, прес-клуби і т.д.), плюс інтенсивне висвітлення у засобах масової інформації. Крім того - участь у заходах МОЗ, неурядових організацій тощо. Зокрема, на базі газет "Голос України" та "Дзеркало тижня" буде проведено круглі столи за участю депутатів Верховної Ради, посадовців МОЗ, представників Проекту тощо.

Також буде створено телевізійні сюжети в програмах "Економічний вісник", "Перехрестя".

Інформаційна кампанія проводитиметься як на національному так і на регіональному рівні. Як інформаційний привід буде використано проведення семінарів у пілотних регіонах та у м.Києві.


30 червня 2004 року відбулося засідання Національного прес-клубу на тему "Як змусити медичні кошти працювати ефективно?"

Під час засідання обговорювалися наступні питання:

  • Чому українські парламентарі не наважилися ухвалити закон про страхову медицину ;
  • Чи можливо перетворити медичні заклади на повноцінні суб'єкти господарювання;
  • Як змінити форми оплати місцевої влади для поліпшення ситуації в медичній сфері;
  • Чи всі медичні послуги мають бути безкоштовними.

Доповідачами виступили:

Василь Хара, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці;
Микола Поліщук, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства;
Ліля Григорович, голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства;
Тимур Педченко, перший заступник міністра охорони здоров'я;
Володимир Рудий, український директор Проекту Європейського Союзу "Фінансування та управління в сфері охорони здоров'я в Україні".


Коментар представника проекту
Як змусити "медичні кошти" працювати ефективно?
докладніше